Audio-Video

Un viitor 3D fara ochelari

Audio-Video | 26 August 2010Comments Off

Exista diverse metode de a transpune o imagine in a treia dimensiune. Dintre acestea, doua ar putea sa nu foloseasca ochelari 3D in transmisiile TV. Imaginile cu bariera de parallax functioneaza prin folosirea disparitatii oculare, adica diferenta intre ce vede fiecare ochi in parte, in timp ce tehnologia holografica este axata pe localizarea subiectelor in plan, nu doar pe ecran.

Iluzii si multi-dimensiuni

1


Desi diferiti din multe puncte de vedere, toti ochelarii 3D TV functioneaza prin proiectarea imaginilor pe ochiul stang, respectiv drept. In mod specific, televizorul afiseaza doua imagini separate, iar ochelarii le filtreaza astfel incat fiecare ochi va vedea una singura, astfel fiind creata o singura imagine 3D. Multumita ochelarilor, acest “efect” ajusteaza optim unghiurile de vizionare in fata televizorului.

2

Contrastand cu lucrurile sus-mentionate, televizoarele 3D care nu necesita ochelari proiecteaza in mod direct o imagine diferita fiecarui ochi, pentru a crea senzatia de profunzime. Desi, practic, acest lucru este deja posibil, utilizatorul va  trebui sa ramana intr-un punct fix pentru a se bucura de efectul 3D. Din aceasta cauza, tehnologia 3D care nu necesita ochelari speciali in acest sens a fost folosita pe aparate de mici dimensiuni, precum telefoane mobile sau display-uri care sunt vizualizate dintr-un anumit numar de unghiuri, precum monitoarele pentru calculator.

4

Parallax sau Lenticular?

Desi exista cateva alternative la televiziunea 3D fara ochelari, cele mai cunoscute raman tehnologia folosita pentru bariera de parallax si cea lenticulara. In cazul tehnologiei tip parallax, functia ochelarilor care filtreaza continutul 3D a fost inlocuita de catre un strat de material amplasat in fata ecranului. Datorita anumitor taieturi, stratul permite fiecarui ochi sa vada anumiti pixeli, rezultatul fiind efectul 3D. Bariera de parallax functioneaza optim pe display-uri mici (pentru ca modifica luminozitatea ecranului) si doar daca utilizatorul ramane in acelasi loc.

Tehnologia lenticulara se bazeaza pe o metoda mai veche de imprimare in care o imagine se schimba putin, in functie de unghiul la care este vizualizata (unii dintre noi mai tinem minte liniile folosite in scoala primara, cu tabla inmultirii pe ele :) ). Astfel, tehnologia lenticulara functioneaza prin aranjarea unor mici lentile pe display si refractia imaginilor din stanga/dreapta, pentru a trimite imagini diferite in fiecare parte. Avantajul ar fi acela ca luminozitatea display-urilor de acest tip nu este grav afectata, la fel ca si unghiurile de vizionare. Din pacate, dezavantajul este reprezentat de catre costurile de productie, care sunt foarte ridicate.

Imagini integrate si holograme

5

O noua alternativa pentru televiziunea 3D fara ochelari este reprezentata de catre imagistica integrata, care nu este nimic altceva decat o varianta mai mare a tehnologiei lenticulare.

Modul de functionare este relativ simplu: imaginea este vizualizata din 4 unghiuri(sus, jos, stanga dreapta),rezultatul fiind o imagine 3D foarte realista. Tehnologia este comparabila cu ochii unei muste, compusi din mii de omatidii. Totusi, pentru moment, aceasta tehnologie ramane la capitolul prototipuri, datorita  anumitor probleme tehnice care apar in timpul afisarii.

6

Viitorul va apartine televiziunii holografice, care nu ofera doar senzatia de profunzime ci intregul pachet: oameni miniaturizati care joaca fotbal, scene din filme chiar in fata ta, etc. Cu toate acestea, anumite impedimente de natura tehnologica fac imposibila tranzitia la acest tip de continut. Cel putin, momentan :)

HR
HR
Ajouter un commentaire