Audio-Video

1

Ca urmare a cercetarilor in domeniul celor mai avansate tehnologii, LG a lansat propria versiune de tehnologie 3D, cu doua tipuri diferite de ochelari pentru vizionarea imaginilor stereoscopice. Ca parte a unui ghid al lumii 3D in continua dezvoltare, LG isi concentreaza atentia pe conversia de la 2D la 3D, pe modul de functionare si pe calitatea imaginii rezultate.

IMAX: Pare atat de real

Crearea imaginilor stereoscopice 3D necesita ca ambii ochi sa vada imagini diferite.

2

Totusi, chiar si fara acest efect este posibil sa fie creata iluzia de adancime a imaginilor. Datorita dimensiunilor mari, ecranele din salile de cinema IMAX confera ideea de perspectiva care dau impresia de imagine tridimensionala. Si, datorita faptului ca suntem cu totii obisnuiti sa ne uitam la televizor, pana la un anumit punct, creierul nostru percepe imaginile 2D din ecran ca fiind tridimensionale.

Schimbarea dimensiunilor

3

Perspectiva bazata pe dimensiuni           Perspectiva bazata pe suprapunere        Perspectiva bazata pe luminozitate         Perspectiva bazata pe claritate

De fapt, principiul general din spatele imaginilor IMAX de tip 3D se aplica si in cazul functiei de conversie 2D-3D, in cazul anumitor televizoare. Ideea principala este de a crea un contrast vizibil pe ecran – intre un obiect de dimeniuni mari si unul de dimensiuni mici, cu ajutorul obiectelor suprapuse, sau prin diferite nivele de luminozitate si claritate – ceea ce forteaza ambii ochi sa analizeze diferit lucrurile vizualizate.

4

Priviti poza de mai sus. Datorita acestor contraste, putem percepe faptul ca telefoanele mobile aflate in partea de jos a ecranului sunt in primul plan, fetele modelelor sunt putin in spatele acestora, iar copacii din partea de sus a pozei sunt in planul din spate. Astfel, iluzia 3D este creata.

5

Inca nu suntem acolo

Deoarece functia de conversie de la 2D la 3D este, in principiu, o versiune actualizata a “efectului IMAX”, parerile legate de aceasta sunt variate. Pentru a fi cu adevarat valabila, conversia trebuie sa fie uniforma, dar anumite surse spun ca, in prezent, anumite obiecte supuse conversiei apar contorsionate si in miscare. Datorita lipsei de continut 3D din piata, utilitatea functiei de conversie 2D-3D este evidenta. Dar, din moment ce imaginile 3D imperfecte pot cauza stari de ameteala celor care se uita la televizor, unii experti considera ca este putin cam devreme pentru lansarea tehnologiei conversiei.

LG Electronics a cercetat si creat deja o tehnologie proprie de conversie 2D-3D, dar are in plan amanarea lansarii pana la momentul in care va elimina toate efectele secundare si se va asigura ca aceasta functie produce imagini 3D perfecte.

In cautarea continutului

Desi Campionatul Mondial de Fotbal 2010 va fi difuzat in format 3D, oferindu-le astfel momente unice iubitorilor acestui sport, imaginile 3D originale nu sunt perfectionate. Cateva filme 3D vor fi lansate in cursul acestui an, iar o parte din continutul 3D va fi introdus in curand pe piata pe discuri Blu-ray. Pentru a se asigura ca toti consumatorii vor putea utiliza aceste discuri, LG a lansat deja propria versiune de playere Blu-ray dedicate discurilor 3D, disponibile si pe piata din Romania.

6

Player Blu-ray 3D, model LG BX580

In plus, in parteneriat cu reteaua coreeana SBS, LG Electronics a lansat primul canal TV terestru 3D. Spre deosebire de retelele oferite prin satelit sau cablu, care includ o serie de canale ce livreaza continut 2D si 3D, SBS va transmite simultan continutul 2D si 3D al aceluiasi program pe acelasi canal. Tehnologia LG este prima care permite acest lucru, si se lucreaza intens pentru a oferi continut 3D pe un numar cat mai mare de canale TV.

7

LG in parteneriat cu reteaua coreeana SBS a dezvoltat tehnologia pentru primul canal TV terestru 3D

HR
HR
Ajouter un commentaire