Telefoane Mobile

Virus-Android

Exista virusi pe telefoanele Android?

Raspunsul este: desigur. Fiind cel mai popular sistem de operare pentru telefoanele mobile si pentru tablete – la o rata de activari de 500.000 smartphone-uri si tablete Android / zi (sursa), este de inteles de ce sistemul dezvoltat de Google devine o atractie din ce in ce mai mare pentru hackeri. McAfee a anuntat recent ca Android este, dupa Symbian, sistemul mobil cu cele mai multe amenintari.

In plus, aplicatiile din Android Market sunt publicate fara a fi verificate in prealabil (desigur, in momentul in care sunt detectati antivirusi/spyware, aplicatia este stearsa imediat), motiv pentru care este foarte important sa aveti o solutie antivirus instalata pe smartphone-ul dumneavoastra.

Cum poate un virus / troian sa afecteze sistemul Android?

go4it publica un interviu cu Alexandru Balan, specialist in securitate IT. Acesta subliniaza ca, printre actiunile virusilor se numara trimiterea de sms-uri la numere de telefon cu supra-taxa, acces complet la telefon (printr-o vulnerabilitate identificata in Android 2.3), trimiterea catre un server extern a tuturor informatiilor inregistrate pe telefon (imei, numere de telefon apelate, sms-uri primite / expediate, site-uri vizitate sau chiar date bancare, in cazul in care ati efectuat plati online de pe telefonul mobil). Actiunile obisnuite ale unui virus de calculator… cu ceva in plus. O lista a celor mai populari virusi/malware Android regasiti pe blogul lookout mobile security.

Cum ma pot proteja de virusi Android?

In primul rand, acordati atentie aplicatiilor pe care le instalati. NU instalati aplicatii primite prin email / retele sociale, de la persoane necunoscute. Accesati doar aplicatiile din Android Market si, chiar si in acest caz, doar aplicatiile care au un numar foarte mare de downloads si review-uri pozitive. Este putin probabil ca o aplicatie ce are peste un milion de downloads sa fie virusata si sa nu fi fost identificata pana in momentul respectiv. Totodata, verificati permisiunile pe care le cere aplicatia respectiva.

In al doilea rand, acordati atentie oricarui comportament suspect al telefonului. Spre exemplu, daca un prieten va anunta ca a primit un sms ciudat de la dumneavoastra sau daca brusc creste factura la telefonie, este clar semn al prezentei unui intrus pe telefonul personal.

In al doilea rand, instalati un antivirus.

Ce antivirus Android sa instalez pe telefonul meu?

In Android Market veti gasi mai multi aplicatii antivirus gratuite, mare parte dintre acestea fiind dezvoltate de companii cu experienta in domeniul securitatii IT. Iata o scurta prezentare a programelor antivirus pentru Android:

Totusi, ce antivirus Android sa alegeti? :) Specialistii Wilders Security au analizat 8 solutii antivirus, scandand un sistem infectat cu 90 de malware. In urma acestei analize (care, atentie, nu include toate programele de acest tip prezente pe piata) cel mai performant s-a dovedit a fi Bit Defender, cu o rata de detectare de 86.67% (vedeti studiul complet).

V-ati confruntat cu probleme de acest tip pe smartphone-ul personal? Daca da, cum le-ati rezolvat? Asteptam in comentarii sau pe Facebook LGnews mesajele voastre.

http://blog.mylookout.com/2011/05/security-alert-droiddreamlight-new-malware-from-the-developers-of-droiddream/
HR
HR
Ajouter un commentaire