Audio-Video

Televizoare 3D
Toata lumea vorbeste de televiziunea 3D. La cateva luni dupa aparitia filmului Avatar la cinema, tehnologia 3D a evoluat de la inovatie high-tech la a fi o sursa de sporturi sau filme ultra-realiste, ce pot fi vizionate cu usurinta in baruri sau locuinte. Desi la inceput, revolutia TV 3D va avea un impact asemanator televiziunii clasice, experienta fiind una de proportii.
Televizor LG 3D
Se preconizeaza ca cererea pentru televizoarele 3D va creste in acest an, in mare parte datorita Cupei FIFA 2010 din Africa de Sud, primul eveniment major transmis integral in 3D. Totusi, ca in cazul oricarui alt mare eveniment 3D de pana acum, competitia FIFA va obliga utilizatorii sa foloseasca ochelarii speciali pentru a percepe profunzimea care defineste experienta 3D. Intr-adevar, pentru a fi in pas cu inovatiile din domeniu, toate televizoarele 3D vor avea nevoie de acest tip de ochelari si se pare ca acest lucru nu se va schimba prea curand, specialistii estimand ca un televizor care va livra calitativ aceeasi experienta 3D, fara ochelari, va aparea pe piata peste cativa ani buni, cel putin.

Astfel, ne dam seama ca ochelarii sunt o caracteristica a oricarui televizor 3D pe termen mediu. Drept urmare, e bine de stiut cum functioneaza si care sunt alegerile ce pot fi facute, inainte de a decide ce televizor dorim sa achizitionam.

3D: Cate o imagine pentru fiecare ochi

Pentru a intelege de ce trebuie sa folosim ochelarii atunci cand vizionam continut 3D, trebuie sa ne dam seama de modul in care ochii nostri percep imagini si cum poate fi manipulat acest lucru, folosind o tehnica numita stereoscopie.

Stereoscopia functioneaza prin proiectarea unor imagini diferite pentru fiecare ochi in parte, imagini care sunt combinate ulterior pentru a da senzatia de profunzime. Fie ca sursa este un proiector de cinema sau unul simplu, un televizor cu plasma sau LCD, momentan exista doua tipuri de ochelari pentru tehnologia 3D – ochelarii polarizati si ochelarii tip shutter – care functioneaza in moduri diferite pentru a obtine efectul stereoscopic.

De ce unii oameni simt o usoara ameteala dupa vizionarea de continut 3D?

Atunci cand cumpara un televizor, utilizatorii iau in considerare caracteristici estetice precum marimea ecranului, design-ul si grosimea acestuia, sau specificatii tehnice care include rezolutia, rata de contrast si timpul de raspuns. Totusi, atunci cand cumperi un televizor 3D, caracteristici precum intensitatea luminii, “crosstalk” si numarul de pixeli devin foarte importante. Crosstalk-ul se produce atunci cand orice imagine destinata ochiului drept se suprapune cu imaginea destinata ochiului stang, si viceversa, acest fenomen dand o stare usoara de ameteala utilizatorului.

Majoritatea prefera ochelarii polarizati

Ochelari 3D

Daca ati fost la cinema recent pentru a viziona Avatar, Alice in Tara Minunilor sau orice alt film 3D, inseamna ca ati folosit deja tehnologia ochelarilor polarizati. Daca va aduceti aminte, imaginile proiectate erau incetosate, pana cand ati ales sa folositi ochelarii. Acest lucru se intampla deoarece filmele 3D destinate ochelarilor polarizati proiecteaza de fapt doua imagini – una pentru ochiul stang si una pentru ochiul drept. Aici intervin ochelarii: filtrul fiecarei lentile blocheaza lumina polarizata in directia opusa, astfel fiind creata dimensiunea specifica filmelor 3D.

Fiind relativ ieftini, ochelarii polarizati sunt ideali pentru vizionari 3D destinate audientelor mari, in speta filme si evenimente sportive in baruri sau locuri publice. In plus, datorita problemelor legate de costuri si intensitatea luminii, tehnologia de polarizare se potriveste mult mai  bine televizoarelor LCD decat plasmelor.

Deoarece polarizarea presupune ca fiecare ochi sa vizualizeze doar jumatate din pixelii afisati pe ecran, rezolutia imaginii este efectiv injumatatita, acest lucru cauzand aparitia unor dungi negre, foarte subtiri, care pot fi deranjante pentru utilizatori.

Ochelarii tip shutter: O alta fata a 3D-ului

Ochelari ShutterIn prezent, aproximativ toate televizoarele 3D de pe piata folosesc tehnologia ochelarilor shutter, care functioneaza prin admisia semnalelor de la televizor si creeaza senzatia 3D prin blocarea concomitenta a lentilelor, ochelarii fiind sincronizati ratei de refresh a televizorului. Deoarece rata de refresh are valori cuprinse intre 240 si 480 pe secunda, intreruperile sunt imperceptibile.

Tehnologia folosita pentru ochelarii shutter permite o stereoscopie bogata, fara a reduce din numarul de pixeli sau lumini. Insa, exista un dezavantaj: ochelarii trebuie sa fie conectati la televizor si au costuri de productie relativ mari. Totusi, expertii din industrie preconizeaza ca preturile acestui tip de ochelari sa scada considerabil, pe masura ce tehnologia avanseaza.

O calatorie in a treia dimensiunea

Pe cat de incantatoare pare experienta 3D momentan, problema ochelarilor de vedere ramane una actuala pentru acest mediu. De exemplu, inca o pereche de ochelari destinati televizorului, pentru utilizatorii care poarta deja ochelari de vedere, poate fi un factor de stres. In plus, ochelarii shutter sunt destul de grei iar perechea optima in ceea ce priveste greutate si confort mai are mult pana sa apara. Cu toate acestea, LG progreseaza pe zi ce trece, pe masura ce forteaza normele industriei, pentru a crea mediul perfect in ceea ce priveste tehnologia si televiziunea 3D.

HR
HR
Ajouter un commentaire