Audio-Video

Unghi-vizualizare-LG-Cinema-3D

Al doilea articol (primul fiind Disputa intre tehnologii prin ochelarii 3D) redactat de catre Yoo-Chul Kim, membru al echipei globale LG CTO Technology Strategy Team vine sa sublinieze importanta calitatii imaginii in ceea ce priveste tehnologia 3D, dintr-un punct de vedere tehnic.

In primul rand, retineti ca tehnologiile 3D actuale (FPR/Shutter) sunt Full HD. Iar acum, sa vedem ce factori ar trebui sa avem in vedere atunci cand vorbim despre calitatea imaginii 3D:

Diferenta intre unghiul de vizionare de acasa si cel de la magazin

Unghi-Vizionare-3D

Atunci cand cumparam televizoare, monitoare sau telefoane mobile vom avea intotdeauna in vedere unghiul de vizionare al dispozitivului. Marea majoritate a produselor electronice ante-mentionate au un unghi de vizionare de 180 de grade. Lucrurile se schimba totusi in cazul televizoarelor 3D (FPR sau Shutter). Astfel, un recent studiu realizat in Japonia a concluzionat ca pozitia utilizatorilor in fata televizorului este de 10 grade unghi vertical, respectiv 55 de grade unghi orizontal, acestea fiind valorile luate in considerare de catre producatori in fabricarea televizoarelor.

Motivul pentru care unghiul de vizionare vertical este oarecum limitat face referire la tipul de pelicula FPR folosita, aceasta avand functia de a preveni dispersia luminii in functie de pixelii orizontali. Momentan, unghiul de vizionare vertical este de aproximativ 13 grade, iar cel orizontal de aproximativ 180 de grade. La o distanta de 2 metri, unghiul de vizionare vertical va avea o valoare de 92 de cm, iar la o distanta de 3 metri acesta va fi de aproximativ 138 de centimetri.

Pentru televizoarele bazate pe tehnologia tip Shutter, unghiurile de vizionare, atat verticale cat si orizontale, vor fi de 90 de grade. In realitate, acestea sunt afectate de catre semnalele electrice dintre ochelari si receiverul TV, valoarea reala a unghiurilor de vizionare fiind situata cu aproximatie in jurul valorii de 40 de grade, pentru ambele unghiuri. De asemenea, exista posibilitatea ca in cazul in care unghiul de vizionare depaseste aceasta valoare, televizorul sa nu mai poata efectua sincronizarea cu ochelarii.

Ambele tipuri de televizoare au o luminozitate scazuta?

In general, lumea este de parere ca televizoarele bazate pe tehnologia FPR au o luminozitate scazuta, datorita peliculei polarizate folosite in procesul de fabricatie. Total neadevarat, deoarece diferentele intre tehnologia FPR si cea tip Shutter apar atunci cand continutul 3D este vizualizat fara ochelari.

Luati in considerare ca ambele tehnologii au aceeasi luminozitate atunci cand privim continutul 3D cu ochiul liber, respectiv 450 de nits. Atunci cand vizualizam continut 3D prin intermediul ochelarilor FPR, luminozitatea scade la 170 de nits iar in cazul ochelarilor tip Shutter, datorita celor 2 pelicule din interiorul lentilelor, luminozitatea va scade la aproximativ 65 de nits.

Sfaturi pentru cei care doresc sa achizitioneze un televizor 3D

Comparativ-LG-Cinema-3DDin punctul de vedere al unui consumator si fan al tehnologiei 3D, pot spune ca atunci cand vine vorba de achizitionarea unui astfel de televizor trebuie sa aveti in vedere ca ochii dumneavoastra sa fie relaxati, in primul rand, indiferent ca vorbim despre greutatea sau pretul ochelarilor, unghiul de vizionare, efectul cross-talk, rezolutie sau luminozitate. Nu va grabiti cand alegeti televizorul, faceti un mic research si comparati preturile modelelor existente in magazin. Sper ca v-am fost de ajutor cu acest mic ghid si ca veti face alegerea corecta. :)

HR
HR
Ajouter un commentaire