Îți mai aduci aminte toată agitația creată în jurul televizorului LG cu ecran curbat, de 55 inch, prezentat la începutul anului în cadrul CES 2013? Fără îndoială, televizorul a furat lumina reflectoarelor datorită inovațiilor aduse în materie de design și experiență vizuală.

O parte din voi probabil încă se mai întreabă ce este atât de extraordinar la un televizor cu ecran curbat?

În primul rând, ecranul ușor curbat LG are cea mai potrivită formă pentru un ecran TV, având o distanță egală între toate laturile ecranului și liniile de vedere ale spectatorului. Oriunde te-ai poziționa în cameră, ecranul nu se vede distorsionat.
În al doilea rând, designul inovativ al televizorului LG OLED cu ecran curbat maximizează întreaga experiență vizuală. Mai concret, Crystal Stand-ul său crează o iluzie încântătoare a unui ecran plutitor. De asemenea, prin adoptarea materialului CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastics), LG a reușit să facă televizorul și mai ușor și mai subțire. Designul inspirat al televizorului a fost nominalizat pentru premiul Reddot ‘Best of Best 2013′, cel mai apreciat premiu din prestigioasa competiție.


Pentru a obține povestea din spatele acestui uimitor televizor, ne-am așezat la vorbă cu designerii televizorului LG OLED cu ecran curbat, care ne-au acordat un interviu exclusiv. Citește mai departe și află ce-au avut de spus.

Î. Care sunt avantajele televizorului OLED cu ecran curbat în comparație cu televizoarele cu ecran plat?

Spre deosebire de televizoarele cu ecran plat, televizoarele OLED cu ecran curbat sunt făcute pentru a fi viewer-centrice. Ele oferă o experiență de vizualizare foarte similară cu cea a unui IMAX Theater care nu este chiar plat, ci ușor curbat. Această caracteristică crează o imersiune mai profundă pentru telespectatori și oferă un mediu vizual mult mai confortabil decât televizoarele cu ecran plat, având în vedere că ecranele curbate minimizează distorsiunea vizuală și pierderea detaliilor, chiar și de la distanță.De altfel, televizorul LG cu ecran curbat adoptă pentru prima oară in lume un tip de film care este plasat lângă boxe, în colțurile din stânga și dreapta sus ale televizorului, îmbunătățind astfel claritatea și acuratețea sunetului și maximizând realismul sunetului.

Î. Cum s-a decis gradul de curbare?

LG a depus multă muncă în găsirea unghiului potrivit pentru televizorul curbat OLED și crearea celui mai optim mediu de vizionare. Nu ne-am mulțumit doar cu un unghi care să arate bine, ci ne-am decis asupra unui unghi rezultat din experimente variate și verificări bazate pe dimensiunile tipice ale unei structuri de case sau apartament. După cinci ani de cercetare, am găsit într-un final curbarea optimă care minimizează atât distorsiunea vizuală cât și pierderea detaliilor.Vă rugăm să înțelegeți totuși că nu putem oferi curbarea exactă.

Î. Care sunt cei mai importanți factori atunci când proiectezi un televizor? 

Atunci când ne-am gândit prima oară la proiectarea unui televizor OLED cu ecran curbat, ne-am concentrat pe eliminarea suportului TV în ideea de a expune vizual calitățile diferențiate ale unui televizor OLED, luminozitatea sa și cât e de subțire.Un televizor nu este doar un dispozitiv electronic, ci și o piesă de mobilier care poate schimba drastic aspectul interior al unei case. Din moment ce televizorul OLED este subțire și ușor, ne-am imaginat un televizor care plutește fără să fie susținut de un suport. Bazându-se pe o etică a designului minimalist, a cărei esență este “eliminarea tuturor lucrurilor inutile”, televizorul nostru OLED a ieșit purtând suportul transparent pe care îl promovăm acum.

Bineînțeles că am avut de înfruntat niște provocări, mai ales atunci când a trebuit să facem televizorul să stea drept, sau când a trebuit să    corectăm unghiul de conducție față-spate din cauza caracteristicilor neobișnuite ale ecranului care este curbat și subțire. De asemenea, marginile exterioare au fost proiectate să fie cât mai subțiri și mai simple cu putință și am folosit un material de carbon de înaltă calitate – care se aplică pe mașinile sport – pentru capacul din spate.Într-un final, din moment ce televizorul trebuia să fie curbat, toate componentele sale, incluzând boxele, trebuiau proiectate corespunzător. Echipa de dezvoltare, aflându-se în fața unei astfel de provocări pentru prima oară, a avut câteva dubii care au fost uitate complet în momentul în care unghiul de conducție a fost corectat și televizorul a stat drept.În momentul în care televizorul OLED cu ecran curbat a putut sta drept, toată lumea a exclamat! 

Î. Au existat conflicte între diverse departamente cum ar fi design, producție și așa mai departe?

Pentru că totul trebuia să fie curbat, și pe dinăuntru și pe dinafară, a fost nevoie să curbăm și circuite și alte mașinării pentru a se potrivi – foarte diferit față de cum am produce în mod normal un televizor. Ca rezultat, a trebuit să construim de la zero o nouă linie de producție. Din punctul meu de vedere, fiecare departament implicat în proiectul LG CURVED OLED TV a avut de înfruntat și depășit propriile obstacole.

 

Î. Ce stimul a convins LG-ul de faptul că televizorul curbat OLED este realizabil?

Până recent, televizoarele nu puteau fi curbate din cauza unor restricții structurale dar o dată cu apariția panoului cu tehnologia OLED, conceptul proiectării unui televizor curbat a fost adus în discuție. Comparat cu un televizor plat, televizorul curbat LG oferă un efect de panoramă care umple întreaga arie vizuală a spectatorului. La rândul ei, această metodă înglobează mult mai bine privitorii în imagine. Pe scurt, paradigma de a trebui să construiești televizoare cu ecran plat o dată cu apariția tehnologiei OLED de afișare.  

Î. La ce fel de design ne putem aștepta în viitor, în domeniul televizoarelor?

Pentru televizoarele următoare, mă aștept ca designul să includă doar elemente esențiale – cum ar fi ecranul – în timp ce alte caracteristici să dispară. Atunci când designerii de televizoare schițează un design, mai întâi desenează un pătrat pe hârtie și apoi se concentrează asupra eliminării tuturor caracteristicilor, cu excepția ecranului. În viitor, un perete s-ar putea transforma într-un ecran de TV – lăsând poate, designerii fără obiectul muncii ( râsete ).În viitor, televizoarele nu vor oferi doar plăcerea vizionării ci vor și interacționa cu utilizatorii. În termeni de UX, telecomenzile ar putea dispărea complet, în timp ce  televizorul își va recunoaște posesorul după voce sau mișcări.

Credem că ești de acord cu noi când spunem că am petrecut un moment pe cinste cunoscându-i pe designerii televizorului curbat LG OLED, și că am învățat multe despre lucrurile la care să ne așteptăm în viitor de la dispozitivele pe care le avem lângă noi, în camera de zi!

HR
HR
Ajouter un commentaire