Electrocasnice

Electrocasnice-Smart

Frigider care consuma energie in functie de intervalul orar si de tipul de hrana; masina de spalat care isi optimizeaza in timp real consumul, in functie de tipul hainelor ce urmeaza a fi spalate. Alaturi de televizor, monitor sau home-cinema, interconectate intr-un sistem care face posibila chiar vanzarea surplusului de energie. Prea futurist? Posibil. :) Irealist? Deloc. Aflati detalii in cele ce urmeaza.

Tehnologia evolueaza pe zi ce trece, fie ca vorbim de smartphone-uri, televizoare sau chiar electrocasnice. Ba chiar, majoritatea noilor produse vor gandi pentru tine, scutindu-te astfel de multe probleme. O inovatie in acest sens este reprezentata de catre dezvoltarea asa-numitelor “retele electrice inteligente”.

Tehnologia LG THINQ™ pune la dispozitia consumatorului o solutie inteligenta in ceea ce priveste electronicele sau aparatele electrocasnice si s-a bucurat de un real succes la editia CES din acest an.

Tehnologie-Thinq

Retelele de acest tip sunt de fapt retele electrice care regleaza alimentarea unei locuinte, in functie de nevoile utilizatorului. Retelele electrice inteligente folosesc panouri solare sau turbine de vant care pot fi configurate de catre utilizatori pentru a furniza energia electrica necesara sau un eventual surplus de energie, atunci cand este nevoie de acesta. In cazul in care utilizatorul decide ca surplusul nu ii foloseste, il poate vinde catre furnizorul de energie electrica.

Totusi, aparatura din casa joaca un rol important in functionarea acestui tip de retea. Spre exemplu, o masina de spalat conectata la o retea electrica inteligenta ar putea sa porneasca la anumite ore din zi, atunci cand pretul curentului electric este scazut, astfel ajutand consumatorul sa economiseasca sume importante atunci cand vine vorba de factura de energie electrica.

Daca ideea vi se pare deplasata, ar trebui sa stiti ca proiecte de acest tip au fost deja aprobate de catre autoritati din America de Nord, Europa si Asia. In tot acest timp, LG Electronics a sustinut dezvoltarea retelelor electrice inteligente, in proiecte de anvergura precum Smart Watts, primul proiect european de acest tip si SCE (Southern California Edison), in Statele Unite.

Showroom-Smart-Grid
Un showroom LG Smart Grid pe insula Jeju, in timpul summit-ului G20 de la Seul, din noiembrie 2010

Astfel, inaintea summit-ului G20 de la Seul, LG a construit un showroom bazat de retele electrice inteligente, pentru a informa consumatorii despre importanta pe care aceasta tehnologie o va avea in viitor. Vizitatorii showroom-ului au avut posibilitatea de a incerca electrocasnice de ultima generatie, care functioneaza pe baza de energie reutilizabila si au un sistem automat de management al energiei electrice. De asemenea, electrocasnicele folosite in showroom-ul LG au primit certificate ZigBee, pentru tehnologia wireless folosita in fabricarea lor.

LG-Smart-TV
LG Smart TV si LG Optimus Q

Inca de la intrarea in locatie, vizitatorilor le era permisa utilizarea celui mai nou model de televizor LG din gama smart, precum si a terminalului LG Optimus Q. Alaturi de restul dispozitivelor cu display din casa – PC-uri, smartphone-uri, TV-uri – aceste gadgeturi indicau in timp real consumul de energie electrica, precum si timpul necesar pentru a genera un surplus, folosind turbinele sau panourile solare. In mod exceptional, dispozitivele interconectate permit utilizatorilor controlul asupra oricarui aparat din retea, cu ajutorul unei telecomenzi sau prin folosirea unui touchscreen.

Functiile-Smart-TVSkott Ahn, Chief Technology Officer LG Electronics, explica functiile practice ale televizorului LG Smart TV

Daca iti este cald, poti porni aerul conditionat cu telecomanda televizorului sau folosindu-ti smartphone-ul; mai mult, il poti programa sa se inchida in mod automat, daca doresti sa faci economii. Fara indoiala, acesta este viitorul aplicatiilor electrocasnice si a retelelor electrice inteligente.

Lista de electrocasnice compatibile cu retelele electrice inteligente nu se opreste aici. In bucataria showroom-ului au fost expuse primele electrocasnice din lume certificate ZigBee, compatibile cu retelele electrice inteligente: un frigider si o masina de spalat, ambele produse de catre LG. Si sunt numite “smart appliances” pe buna-dreptate: acestea isi pot modifica in timp real consumul, in functie de factori precum pretul unui kilowatt, tipul de hrana din frigider sau tipul hainelor care urmeaza a fi spalate.

Centrala-Energie
Centrala de energie reutilizabila, de la stanga la dreapta: o priza inteligenta, o baterie, o pompa de caldura si un acumulator.

Desi doar dispozitivele din noua generatie ofera beneficiile unei retele, orice casa poate beneficia de avantajele unei retele electrice inteligente, in primul rand datorita prizelor.

Smart Showroom-ul LG a demonstrat si modul in care consumatorii ar putea sa produca propriul stoc de energie electrica in urmatorii ani: in curtea interioara au fost amplasate panouri solare, turbine de vant si pompe de caldura, toate menite sa canalizeze puterea oferita de natura pentru a genera electricitate. Deci, LG Smart Grid nu va ajuta doar la economisirea curentului electric, ci va produce si energie eco, din toate punctele de vedere.

In afara de imbunatatirile imediate, retelele electrice inteligente reprezinta o alternativa pentru economisirea energiei electrice, conservarea resurselor naturale si, in plus, ajuta la combatarea schimbarilor climatice. Deci, ce ar putea fi mai “smart” decat toate aceste lucruri, la un loc?

HR
HR
Ajouter un commentaire