Audio-Video

TV-LG-Cinema-3D

Tehnologia 3D este un subiect foarte discutat la ora actuala, momentan televizoarele 3D fiind reprezentative in ceea ce priveste notiunea de “home entertainment”. Cererea pentru astfel de televizoare a crescut foarte mult in ultima vreme, in mare parte datorita faptului ca tehnologia 3D transpune acest tip de filme in spatiul personal al consumatorului, iar calitativ, continutul afisat va fi impecabil, fie ca este vorba de filme, programe sportive sau jocuri. Vom incerca, in cele ce urmeaza, sa va facem atenti la ceea ce trebuie sa stiti pentru a va folosi televizorul 3D ca un adevarat “home entertainment device”, precum si alte caracteristici ale tehnologiei 3D pe care ar trebui sa le cunoasteti, in cazul in care doriti sa achizitionati un astfel de televizor.

Vizionarea indelungata si televizioarele 3D

In general, un televizor este achizitionat si perceput ca fiind un mijloc de relaxare iar cea mai mare problema a televizoarelor 3D conventionale a fost disconfortul produs la nivelul ochilor. Una dintre conditiile de pana acum a tehnologiei 3D a fost folosirea unui anumit tip de ochelari prevazuti cu diverse componente electronice, ochelari care creau iluziile optice necesare generarii imaginilor 3D. Din fericire, inventivitatea si tehnologia FPR au schimbat in totalitate aceste cerinte. FPR, sau Film Pattern Retarder este o noua tehnologie 3D care presupune aplicarea unei pelicule polarizate pe ecran, optimizand astfel separarea imaginilor pentru ambii ochi. In concluzie ochelarii 3D conventionali au fost inlocuiti, prin intermediul tehnologiei FPR, cu un nou tip de ochelari, mult mai usori, calitatea imaginilor fiind cu adevarat exceptionala.

Ochelari-Pasivi-FPR-LG

Primii pasi in ceea ce priveste tehnnologia 3D revin ochelarilor anaglyph, care nu au rezistat mult timp datorita disconfortului provocat in urma vizionarii indelungate. Ulterior, piata a fost acaparata de ochelarii tip “Shutter”, dar nici acestia nu au reusit sa convinga consumatorii, datorita imaginilor tremurate si greutatii. Aici intervine tehnologia FPR (Film Pattern Retarder) prin intermediul careia imaginile devin mult mai luminoase, fara a fi afectate din punct de vedere calitativ. De asemenea, tehnologia FPR previne efectul crosstalk (nesincronizarea imaginilor), care produce o stare de ameteala.

Pozitia corecta in fata unui televizor 3D

In general, atunci cand vine vorba de televizor si timpul petrecut in fata acestuia, oamenii tind sa stea relaxati pe o canapea sau, de ce nu, la orizontala, neacordand atentie unghiului de vizionare specific fiecarui televizor in parte.
Din pacate, acest lucru nu este recomandat, daca folositi ochelari tip “shutter”. Pentru vizualizarea optima a continutului 3D, utilizatorul trebuie sa fie pozitionat in fata televizorului, in limitele unghiului de vizionare. Daca acesta se lasa pe spate sau se aseaza la nivelul solului, imaginea va deveni distorsionata, experienta 3D nefiind una corecta. Din fericire, noile descoperiri in domeniu au depasit aceasta limitare tehnologica, continutul 3D fiind acum acelasi, indiferent de unghi.

Cinema-3D-Conventional

Mai multi ochelari 3D, acelasi televizor

Televizoarele 3D sunt in general mai scumpe decat televizoarele obisnuite, iar ochelarii pot avea preturi destul de ridicate. Acest lucru se explica prin faptul ca, pana acum, ochelarii au fost acea componenta electronica esentiala generarii imaginilor 3D, spre deosebire de televizor. Ochelarii de acest tip sunt prevazuti cu diverse componente scumpe (o sursa de curent si un receiver), care, intr-adevar, motiveaza pretul. Cu toate acestea, progresele tehnologice relativ recente permit acum televizorului sa afiseze independent imagini 3D, lucru care a dus la o scadere majora a pretului ochelarilor. In plus, greutatea acestora a fost redusa la mai mult de jumatate, comparativ cu ochelarii tip “Shutter”, reducand astfel disconfortul cauzat de vizionarea indelungata.

LG a prezentat televizoarele Cinema3D prevazute cu tehnologie FPR in cadrul CES 2011. Acestea includ toate avantajele prezentate mai sus si vor fi puse in vanzare foarte curand. :)

Aflati detalii suplimentare despre tehnologia si televizoarele LG Cinema 3D

HR
HR
Ajouter un commentaire