Audio-Video

Sunet-3DCe-ar fi un film foarte bun fara o muzica pe masura? Va puteti imagina filmul Avatar fara sonor? Sigur ca nu, pentru ca vizualul merge mana in mana cu sunetul, mai ales acum, cand tehnologia 3D conduce industria cinematografica. De aceea vom incerca sa detaliem putin notiunea de sunet 3D in cele ce urmeaza.

Pentru a va contura o idee despre cat de mult conteaza sunetul intr-un film, imaginati-va o sala cu o acustica perfecta. Un exemplu bun in acest sens ar fi o sala de concerte sau, si mai bine, o sala de opera, deoarece aceste spatii sunt gandite si realizate astfel incat sunetul sa se propage intr-un mediu controlat, in functie de natura sa. De aceea vi se pare, cand sunteti la cinema, ca sunetul vine de deasupra, din spate sau din orice directie: pentru ca acolo intervine acustica salii.

Acasa, totusi, este destul de complicat sa reproduci asemenea fenomene sonore. Poate fi din cauza peretilor, mobilei, dar in mare parte, este din cauza boxelor, doua la numar, de regula. Sunetele sunt astfel comprimate, fiind trimise ulterior catre cele doua difuzoare. Mai rau, sunetul ambiant lipseste cu desavarsire, in lipsa acusticii unor boxe cu adevarat Hi-Fi. Ca termen de comparatie, imaginati-va ca intr-o sala de opera, daca este liniste desavarsita, poti auzi sunetul pe care il face un ac atunci cand loveste podeaua. Frumos, nu?

Sistemele audio home-theater incearca sa reproduca aceasta experienta cu exactitate: daca acum cativa ani, sistemele 2.1 devenisera un standard, cele 5.1 sunt comune la ora actuala iar la orizont apar, timid ce-i drept, sistemele 7.1. Iar pe masura ce tehnicile de inregistrare se imbunatatesc si tind catre un sunet 3D, apar noi modalitati de a reproduce aceste delicii fonice. De fapt, chiar si posesorii de sisteme 5.1 experimenteaza sunetul tridimensional, multumita efectului “surround”. Cu toate acestea, sistemele 5.1 nu pot transmite sunetele superioare, sau .. “de deasupra”.

Sistemele LG Home Theaters pot fi 2.1, 5.1, 7.1 sau chiar si 9.1

Aici intervine sistemul Home Theater CINEMA 3D SOUND, bazat pe tehnologiile inovatoare LG Sound Field Expansion si LG 3D Sound Analyzer. Sistemul functioneaza cu ajutorul unui mic amplificator 3D localizat in varful boxelor, asemenea celor aflate in salile de concerte. Acest mic amplificator ajuta la propagarea sunetului intr-o directie verticala si creeaza un efect de cupola, in diverse unghiuri. Dimensiunea sonora este rezultatul acestui mic artificiu pe care inginerii LG l-au perfectionat pana la perfectiune. Dar, destule vorbe, puteti vedea un exponent al acestei game. Pe data viitoare!

Sistem-3D-HomeCinema

HR
HR
Ajouter un commentaire